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Subject: Applicability of the Seveso Directive to Pipeline Receiving Terminal

Dear Dr. Grillo,

Thank you for your letter U.prot DVA-2014-0031810 of 03/10/2014 in which you asked
whether article 4(d) of Directive 96/82/EC would apply also to Pipeline Receiving
Terminals (PRT).

A general reply to your question is not possible since PRT may vary considerably in
design and may or may not be part of larger installations in establishments. Thercfore, it
would be necessary to carry out a case by case evaluation.

In cases where a PRT is an entirely stand-alone installation and, for example not part of a
processing or storage site, it could be argued that the sole purpose of a PRT is to facilitate
the transport of the substance concerned which would exclude it from the scope of
Directive 96/82/EC. However, it is our understanding that unlike pumping stations,
which are typically stand-alone installations, PRT often are part of or located at other
installations and would only be excluded from the scope af Directive 96/82/EC if they
were located outside establishments covered by this directive
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